Van gas los. Wat betekent dit voor uw schoolgebouw?

Peter van LoonNieuws2 Comments

We horen het de laatste tijd steeds vaker: “We moeten van gas los”. Het kabinet heeft onlangs besloten dat de gaswinning in Groningen in 2030 helemaal moet worden stopgezet. En in een aantal wijken in grote steden zijn de huizen al gasloos en volledig elektrisch (all-electric) gemaakt. De energietransitie begint dus voorzichtig vorm te krijgen.

Wanneer zijn schoolgebouwen aan de beurt?
Voor alle nieuwbouw, en dus ook schoolgebouwen, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG). Voor bestaande gebouwen, en dus ook schoolgebouwen, is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht. Voor kantoren wordt deze richtlijn binnenkort aangescherpt: vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. We kunnen er op wachten dat dat ook gaat gelden voor alle onderwijsgebouwen.

CV-ketel vervangen door het plaatsen van een nieuwe CV-ketel?
Om de energietransactie een boost te geven zullen particulieren en bedrijven, en dus ook schoolbesturen, gestimuleerd worden hun gebouw van het aardgas af te koppelen. Dat zal o.a. gebeuren door het verhogen van de energiebelasting op aardgas; de verwachting is dat deze in de komende twaalf jaar met circa 75 procent zal stijgen. Gas wordt dus veel duurder. Elektriciteit zal echter goedkoper worden.

Is het dan nog wel verstandig om uw huidige CV-ketel, als deze aan vervanging toe is, te vervangen door een nieuwe CV-ketel? Wij denken van niet. Om de eerder genoemde redenen, maar ook omdat er inmiddels verschillende duurzame alternatieven voor het verwarmen van uw schoolgebouw beschikbaar zijn. Zoals een (hybride) warmtepomp, die energie met een lage temperatuur – uit de bodem of de lucht – op een hoger niveau brengt, zodat deze voor verwarmingsdoeleinden kan worden gebruikt.

Gebruik de zomervakantie
Binnenkort starten de zomervakanties. Een goede gelegenheid voor het uitvoeren van onderhoud, zoals binnen- of buitenschilderwerk, het vervangen van kozijnen of het vervangen van de CV-ketel. Kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij geven graag een advies op maat. Wilt u iets breder kijken dan alleen het vervangen van uw CV-ketel en aan de slag met verduurzaming? Wij bieden een energiescan van uw schoolgebouw aan al vanaf € 300,-.

2 Comments on “Van gas los. Wat betekent dit voor uw schoolgebouw?”

  1. Onder het kopje ‘Wanneer zijn schoolgebouwen aan de beurt?’ wordt geen antwoord gegeven op de vraag wanneer nieuwe schoolgebouwen ontworpen moeten worden zonder gas aansluiting. BENG zegt niets over wel/geen gasaansluiting.

    1. Dank voor uw reactie! Volgens BENG is r nog niets bekend over wel/geen gasaansluiting. Wij gaan in ieder geval vanaf nu voor een nieuw schoolgebouw zonder gasaansluiting. We heten niet voor niets Scholen van Morgen. Maar dat niet alleen. Als gasloos straks de norm is, ga je geen nieuwe gebouwen ontwerpen met gas. Dat is niet verstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *